U Bosni otkriven podzemni hram nepobjedivog božanstva kome se klanjalo pola svijeta

Naša današnja priča vodi vas u Jajce, u vrijeme jednog od najvećih arheoloških otkrića u Bosni i Hercegovini.

Naime, prilikom izgradnje privatnog objekta 1931. godine, slučajno je pronađen Mitrej, najstariji nacionalni spomenik u Jajcu. Prema najnovijim istraživanjima, Mitrej u Jajcu izgrađen je u II stoljeću, a u IV stoljeću ponovo su ga obnovili službenici rimske carinske stanice u Jajcu. Kult nepobjedivog boga sunca Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju, u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove – speleje te, ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama – spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu, u istoimenoj ulici i predstavlja jedinstven i rijedak primjer. Reljef prikazuje boga Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, s ogrtačem koji leprša, kako jednim koljenom naliježe na bika i lijevom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion. Reljef Mitre je jedini primjer u BiH na kojem se, pored prikaza lučonoša, nalaze i dvije slobodne mitraičke skulpture.

Hram se sastojao od nepravilne četverougaone prostorije – cijele, duge oko 7 metara. Zidovi su bili bez temelja. Zidani su od lapora, bez vezivne žbuke. Bili su neožbukani. Pretpostavlja se da su krovna konstrukcija i pokrov bili od pruća. Voda i taloženje sedre doveli su do rušenja i zatrpavanja zidova te se jedino razaznaju ostaci južnog i istočnog zida. Zapadni zid na kojem je centralni reljef, gotovo je u cijelosti bio isklesan iz stijene. Sjeverni zid je obrušen, a prostor ispunjen naslagama sedre.

Dio praga je pronađen u sjeveroistočnom uglu, u sekundarnom položaju. Pretpostavlja se da je ulaz bio na istočnom zidu, gdje je nađen kamen (vapnenac) koji je služio kao prag.

Ostaci kamenih stepenica, pronađeni na jugozapadnom uglu cele, ukazuju na to da da je tu, vjerovatno, bio izlaz. Na zapadnom zidu je stijena na kojoj je uklesan reljef. Na reljefu je predstavljena Mitrina scena tauroktonije, jednostavnog tipa, ali su zastupljeni svi potrebni ikonografski simboli: Mitra u perzijskoj nošnji s ogrtačem koji leprša.

Jednim koljenom je prignječio bika, a lijevom rukom ga je uhvatio za gubicu, dok mu desnom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion. Prisutan je i gavran, koji je donio nalog od Ahuramazde. Umjetnik je upotrijebio boju: plavu za Mitrasovu tuniku, crvenu za ogrtač i hlače, i sunce i mjesec. Bik je, najvjerovatnije, bio crn, a pozadina zelena.

Novi zaštitni objekt od stakla, izgrađen 2012. godine, i danas je turistička atrakcija bisera na Vrbasu.

Izvor: Slobodna Bosna.

Interesantno je kako se starost ljudske civilizacije stalno mijenja u historiji. Samo 2012 godine se nije dalo pomenuti da je ljudska civilizacija starija od 40.000 godina a sada se priča o milionima godina. Evo šta na to kažu profesori historije čitajte dole ispod.

Ilija odnosno Ilijas a.s. je Perun..itd. Sva ta ,,božanstva,, su Božiji Poslanici , zatim Ilirski kraljevi generali, . Zbog cega egipatska, grčka i rimska mitologija imaju različita imena, a iste pandane? Afrodita- Venera -Nefertiti. Tako svi. Europska i svjetska historija, sa centrom u Vatikanu uz pomoć raznih pomagača kriju monoteizam Europe do kraja 17 stoljeća. Isli su dotle da je jedan rimski papa izbrisao više od 200 god ljudske historije. Ono p.n.e prije Krista , pa poslije Krista nije bezveze umetnuto. Kako god okreneš šta žele prikriti? Historijsku hronologiju ljudske civilizacije uskladjenu za hronološkim redom postojanja Božjih Poslanika. Ako je npr. naš gen star zasad oko 33 000 godina, naravno treba uzeti u obzir testiranje za starije, kako mogu onda govoriti o starosti milione i milijarde godina. Star toliko, ko? A Haplo grupa A ,Adam stara 70 000 godina. A Adam prvi covjek. Ko se igra onda svim tim brojevima. Mojsije zivio oko 1370 p.n .e. a čovjek bi rekao da je zivio u dobu dinosaura.

Hram nije rimski. Mnogo je starije . Ima Mitra svud po Bosni, a i po Italiji,Egiptu, Iranu itd. To je dokaz Arijanizam – Mitrizam -Zoroastrizam.

Mitra je ovaj sa sunčanim zrakama.

Po Islamskim učenjacima Mitra je bio jedan od drevnih božijih poslanika poslan ljudima od strane Boga.

Mitra je Aron, iz Tore ,Tevrtata odnosno Harun a.s. ,brat od Muse a.s., Mojsije koji je bio zadužen sa prenos monoteističke vjere nakon što su u Egiptu, koji je tad bio ogromno područje počeli se klanjati Balu kipu koji je uništen, Babilon.

Tada će otići pred žrtvenik koji je pred Jahvom i pomiri se za to,uzet će malo krvi bika i krvi jarca i staviti je oko rogova oltara. Potom će ga prstom poškropiti krvlju sedam puta, očistiti i osvijestiti od nečistoća izraelskog naroda.

“A kad okonča okajanje za sveto mjesto i šator od sastanka i oltar, predstavit će živu jarca; Aaron će položiti obje ruke na glavu živog jarca i ispovjediti nad njim sve bezakonja izraelskog naroda i svi njihovi prijestupi, svi njihovi grijesi, i on će ih staviti na glavu jarca i poslati ga u pustinju rukom čovjeka koji je u pripravnosti. neka na njemu podnesu sve svoje nepravde u samotnu zemlju i on će pustiti jarca u pustinju.

“Tada će Aron ući u šator sastanka i svući će platnenu odjeću koju je obukao kad je ušao u svetinju. mjesto i tamo će ih ostaviti; i on će svoje tijelo okupati vodom u svetom mjestu, obući haljine i izaći,i prinesite njegovu žrtvu paljenicu i žrtvu paljenicu narodnu i učinite pomirenje za sebe i za narod.”Tada će ubiti jarca za žrtvu grijeha koji je za ljude i unijeti njegovu krv u veo, i učiniti s njegovom krvlju kao što je učinio s krvlju bika, poškropivši je na milost i pred milošću sjedište; tako će izvršiti iskupljenje za sveto mjesto zbog nečistoća izraelskog naroda i zbog njihovih prijestupa, svih njihovih grijeha, i tako će učiniti za šator sastanka koji prebiva s njima usred njihovih nečistoća.

U šatoru sastanka neće biti čovjeka kada uđe na pomirenje na svetom mjestu dok ne izađe i ne izvrši pomirenje za sebe i za svoju kuću i za sav izraelski sabor.”Ako bilo koji čovjek iz kuće Izraelove ili stranaca koji borave među njima pojede krv, usmjerit ću lice prema onoj osobi koja jede krv i odsjeći ću ga iz svog naroda. Jer život tijela je u krvi i dao sam vam je na oltaru da izvršite pomirenje za vaše duše; jer je krv ta koja vrši pomirenje zbog života. Stoga sam rekao izraelskom narodu: Nitko među vama neće jesti krv niti će stranac koji boravi među vama jesti krv.

Bilo koji čovjek iz naroda Izraela ili stranaca koji borave među njima, a koji uhvati lovu na bilo koju zvijer ili pticu koja se može jesti, izlit će svoju krv i prekriti je prašinom. Jer život je svakog stvorenja njegova krv; zato sam rekao izraelskom narodu: “Ne smijete jesti krv nijednog stvorenja, jer je život svakog stvorenja njegova krv; tko je jede, bit će odsječen. “3. Mojsijeva 17: 10-14.

Dalje nam naš izvor pojašnjava sledeće:

“I bit će vam zakon zauvijek da se sedmog mjeseca, desetog dana u mjesecu, mučite i nećete raditi nikakav posao, bilo domaćem ili strancu koji boravi među vama; jer na ovom dan će se izvršiti pomirnica za vas da vas očiste; od svih svojih grijeha bit ćete čisti pred Gospodom. To vam je subota svečanog odmora i vi ćete se mučiti; to je zakon zauvijek. I svećenik koji je pomazan i posvećen za svećenika na očevu mjestu, izvršit će pomirenje, odjenuvši u svete platnene haljine; on će izvršiti pomirbu za svetište, a on će izvršiti pomirbu za šator sastanka i za oltar, i on će izvršiti pomirenje za svećenici i za sav narod sabora. I ovo će biti vječni zakon za vas,da se jednom godišnje izvrši iskupljenje za izraelski narod zbog svih njegovih grijeha. “I Mojsije učini kako mu je Jahve naredio.

Novi se zavjet savršeno slaže:

“Uistinu, prema zakonu gotovo se sve pročišćava krvlju, a bez prolijevanja krvi nema oproštenja grijeha.” Hebrejima 9:22.

Potreba krvi za pomirenjem i potreba svećenika da zagovara nisu nešto što je Bog prvi put otkrio tijekom razdoblja Mozaika. Sveta Biblija pokazuje da je potreba za žrtvom i svećenikom koji je dijele bila poznata od samog početka čovjekova postojanja: Mitra,Aron,Harun a.s.

U stvari,egipatski faraoni su Božiji poslanici, Mojsije je Ramzes II. Izida, Ištar koja ima i na našim Stećcima je prva mati egipatskih faraona. Mati Ibrahima a.s. Čak i Tutankamun.

Ovo definitivno zvuči zanimljivo!

Za nove članove ostavljamo ovdje video sa uputama kako koristiti Bosnett. Ako je potrebna podrška kliknite ovdje za otvaranje e-pošte.

Related Articles

Srednjovjekovne tvrđave u Bosni i Hercegovini

Područje srednjovjekovne Bosne, topografski i kao politički sistem – feudalna država srednjega vijeka, od prvih spomena u 10. vijeku do pada Bosanskog kraljevstva 1463. godine imalo je različit teritorijalni opseg i raznovrsne resurse. Na tom području su iz starijih vremena i od drugih susjednih feudalnih država na koje se srednjovjekovna bosanska država širi, naslijeđena i osvojena brojna utvrđena vojna središta koja su pripadala Bosanskom kraljevstvu.

Arijanstvo u Bosni

Goti i starosjedioci Iliri nisu bili dva izolirana, zasebna svijeta. Iliri, kao nosioci stare antičke civilizacije, i Goti, koji su nastojali ovladati tim prostorom i jedno vrijeme bili vladari zemlje, živjeli su u simbiozi. Iako različitog etničkog porijekla, ti su narodi, živeći i djelići isti prostor, vršili razmjenu u različitim znanjima i običajima.

Responses