DOKAZI O PRISUSTVU MUSLIMANA NA BALKANU PRIJE DOLASKA TURAKA OSMANLIJA

Obično se misli da je islam na Balkanu prisutan od dolaska Osmanlija .Tako se učilo u obrazovnom sistemu EX YU .

Ali , islam je stoljećima ranije bio prisutan na Balkanu . Arapski vojskovođa Jezid vrši opsadu Carigrada 674 . godine .To je pokušavao u više navrata sve do 677 godine kada se povlači.

717 –718 . Arapski admiral Maslama Abdel Malik vrši opsadu Carigrada sve dok ga nisu s leđa napali Mongoli i morao se povući .

Sredinom 8 .stoljeća arapski gusari u više navrata dolaze u Neretvansku krajinu , o tome je pisao August Šenoa u priči ” Anka Neretvanka “.

Arapi na ušću Neretve osnivaju trgovačke kolonije kao i u zaleđu Dubrovnika. U Bijelom Polju , kod Mostara , pronađeni su arapski srebrenjaci iz vremena Halifa Mervana II el Himara ( 744 –750 ) .

Već tada arapski trgovci dolaze u dalmatinske gradove i kupuju roblje. Tako Vladimir Mažuranić piše o Skalibima ( Siklabi ) , tj. Slaveni , koji se susreću u sjevernoj Africi od 9 .do 12 .stoljeća. Mažuranić smatra da su to Hrvati iz Dalmacije koji su tamo završili kao roblje .

Stanice za kupovinu robova bile su Split , Korčula i Dubrovnik. Tek 1075 . hrvatski vladar Zvonimir se obvezao papi Grguru VII da će zabraniti trgovinu roblja sa Arapima.

823 .godine Arapi su zauzeli grčki otok Kretu .

827 .godine Arapi su zauzeli Siciliju i južnu Italiju .

829 . Bizantski car Teofil dovodi Turke muslimane iz Srednje Azije , kao plaćene ratnike i naseljava ih u Solunsku Makedoniju .Oni se nazivaju Vardarski Turci .

Kod Albanaca iz okolice Kumanova sačuvano je predanje da su baš ovi Turci sagradili prvu džamiju na Balkanu u mjestu Tabanovci blizu granice sa Srbijom. To mjesto je bilo stanica odakle su arapski trgovci kretali na Sjever i Zapad .

Kada je sultan Murat osvojio ove prostore 1380 , bio je začuđen kada su naišli na ruševnu džamiju i dao je da se tu sagradi nova koja postoji i danas , ali opet u zapuštenom stanju jer je srpska vojska u balkanskim ratovima odavde otjerala sve muslimane .

U 9.stoljeću na Balkan doseljava tursko pleme Bulgari koji su većinom bili pagani ali velik procent su bili muslimani .

864 .godine bugarski knez Boris prima kršćanstvo i naređuje da se svi muslimani imaju pokrstiti a vjerske islamske knjige spaliti .

866.arapske čete drže Dubrovnik u blokadi punih 15 mjeseci dok ih nisu otjerali Bizantinci .

1048 –1049.godine Pečenezi , tursko pleme , pljačkaju Istočni Balkan , zadržavaju se u Bugarskoj .

Bugarsko-srpski spisi govore : ” Zemlja se našla na udaru nevjernika i bezbožnika ” .

1065 .godine , Uzi i Kumani , avarsko -turska plemena , prelaze Dunav i provaljuju sve do Soluna , pri tome su oštetili manastir Sv Đorđa u Skopju .

Povjesničar Viljem Tirski piše : ” Plodne ravnice od Niša do Dunava u 11 i 12 stoljeću , naseljavaju većinom Pečenezi muslimani , hajduci naroda Skitskog , bez krova , nomadi , narod koji se obrezuju .”

1077 .godine Ugarski kralj Ladislav naredio pokrštavanje muslimana u Ugarskoj ( Mađarska ) .

1103 .godine , ugarski kralj Koloman naredio oduzimanje zemlje onim muslimanima koji se nisu pokrstili .

Abu Hamid Garnati , arapski putopisac , bizantski povjesničari Jovan Kinam i Honijat pišu o prisustvu muslimana u Mađarskoj .

1150 .Garnati boravio u Mađarskoj i zatekao muslimane : Magribince , Pečenezi , Kumane , Uze i Kalise .

U mađarskim izvorima ovi muslimani se nazivaju ISMAILITI. Jovan Kinam piše da su Kalisi muslimani naseljavali Ugarsku u 11,12,13 stoljeću ( Srijem , Mačva i Sjeveroistočna Bosna ) na oko 30 naselja .

1150 .godine , u vrijeme velikog Ugarsko –bizantskog rata , ugarski kralj daje muslimanima slobodu na ispovijedanje vjere. Islam se najranije učvrstio u Srijemu , Mačvi i SI Bosni. U sjeveroistočnoj Bosni muslimani Kalisi osnivaju utvrdu Kuš na brdu iznad ušća Drinjače u Drinu , tu grade prvu džamiju od drveta koja ima kontinuitet do danas. U Ugarsko –bizantskom ratu zajedno ,na strani Mađara ,ratuju Kalisi muslimani , bosanski ban Borić i srpski veliki župan Uroš II .

Jovana Kalić , srpska istoričarka , u ” Zbornik za istoriju IV ” , Matica srpska 1971 .na str.25 –37 , navodi podatke grčkih istoričar Kinama i Honijata , da je bizantska vojska u povlačenju opljačkala Srijem i Mačvu i zarobila dosta muslimana pod imenom Kalisi .

1233 godine Ugarski kralj Andrija zabranjuje zapošljavanje muslimana u državnu službu .

1261 .godine Sari Saltuk , vođa Turkmena , osvojio Dobrudžu ( pokrajina Bugarske i Rumunjske na Crnom moru ) i stupio u službu tatarskog princa Nogaja , koji je vladao oko Crnog mora .

Tursko pleme Gagauzi zadržalo se do danas u Moldaviji , ima autonomiju , ali su bili primorani na pokrštenje. 1341 .godine ugarski kralj Karlo Robert Anžujski , izdao naredbu o pokrštavanju muslimana ili da se isele iz Mađarske .Tada veći dio tih muslimana dolaze u Sjeveroistočnu Bosnu ( Zvornik , Kalesija , Tuzla ) .

Za nove članove ostavljamo ovdje video sa uputama kako koristiti Bosnett. Ako je potrebna podrška kliknite ovdje za otvaranje e-pošte.

Related Articles

Responses