Avarsko-slavenski vojni savez i njihovi pohodi

Mi kao narod nemožemo sebe zvati samo Ilirima, Romanima, Gotima, Avarima ili Slavenima jer je bilo dosta miješanja sa svima i jedino kroz modernu tehnologiju danas sa sigurnošću možemo potvrditi kroz DNK analizu svoje porijeklo. Zbog stalnih ratovanja, pljački i uništavanja historije od srednjeg vijeka, zatim 1992 – 1995 mnoga Bošnjačka vrijedna historijska, kulturna idr bogatstva su uništena ili izgubljena.

Slaveni su od početka 6 stoljeća išli na pohode do obala dunava. Njihova pradomovina je bila sjeverno od Karpata a južno od Baltika. U svojim pohodima nisu se plašili ni tadašnjeg Bizantijskog carstva.

Polovicom 6 stoljeća stvara se avarsko-slavenski vojni savez i napadi postaju češći i opasniji. Kao i svi prije a i poslije njih napadači su ciljali uvijek na mjesta bogata resursima. Tako su i sada avarsko-slavenski napadi bili fokusirani na Carigrad, Solun, Trakiju i Grčku.
Dalmaciju su zaobišli zbog planinskih predjela i teško pristupačnog terena za veće armije.

Sa daljnjim napredovanjem Avara dolazi do sklapanja saveza sa Langobardima te konačnom napadu na Gepide i njihovom totalnom uništenju i preotimanju njihove zemlje u Panoniji, istočno od Dunava.

Naseljavanje Slavena na Balkanskom poluotoku

Slaveni su nakon pohoda počeli se nastanjivati po Balkanu. Nastanjivali su pretežno mjesta koja su već ranije bila izgradjena, na ravnicama plodnim drugim riječima bogatim resursima i lahko pristupnim terenima dok su starosjedioci Iliri povlačili se u brda i teško pristupačnim mjestima, terenima i prema Jadranskoj obali. Proces naseljavanja Slavena je trajao sve do 9 stoljeća.

Pretpostavlja se da zbog dubokog romaniziranja Ilira koje je trajalo duže vrijeme da su izbjegavali da se miješaju sa Slavenima ali ako uzmemo u obzir da su Slaveni došli zajedno sa Avarima to govori da je Ilirik tada bio veoma teško osvojiv zbog čega su Slaveni imali udružene vojne snage tokom pohoda na Balkanske teritorije.

Bitka izmedju Heraklija i Hozroja. Freska s prizorom sukoba Bizantinaca s Perzijancima, Piero della Francesca, c.1458-1466 (Basilica di San Francesco, Arezzo).

626 godine avari i slaveni doživljavaju teški poraz pod carskim zidinama i tu prekidaju vojni i plemski savez, od tada Balkan je bio pod upravom Slavena. Tokom tog perioda Ilirik je pripadao papinskoj nadležnosti tako da su Slaveni kasnije bili pokrštavani što im je omogućilo suživot sa Ilirima.

Izvor: Knjiga-Bosansko Kraljevstvo

Za nove članove ostavljamo ovdje video sa uputama kako koristiti Bosnett. Ako je potrebna podrška kliknite ovdje za otvaranje e-pošte.

Related Articles

Srednjovjekovne tvrđave u Bosni i Hercegovini

Područje srednjovjekovne Bosne, topografski i kao politički sistem – feudalna država srednjega vijeka, od prvih spomena u 10. vijeku do pada Bosanskog kraljevstva 1463. godine imalo je različit teritorijalni opseg i raznovrsne resurse. Na tom području su iz starijih vremena i od drugih susjednih feudalnih država na koje se srednjovjekovna bosanska država širi, naslijeđena i osvojena brojna utvrđena vojna središta koja su pripadala Bosanskom kraljevstvu.

Responses